På sikt kan stiftelsen också driva andra verksamheter för personer med autism. Vi kan också stödja forskning och utveckling inom det neuropsykiatriska funktionshinder området. Stiftelsen vill också vara ett forum för erfarenhetsutbyte och kunskapsspridning mellan omsorgs- och andra verksamheter på detta funktionshinderområde.
Vi anser att det är viktigt att alla individer med autism får den omsorg och stöd de behöver för att uppnå sina mål och känna sig inkluderade i samhället. Vi arbetar nära med olika organisationer, myndigheter och familjer för att tillhandahålla de bästa möjliga tjänsterna och stödsystemen för att möta individernas behov. Vi är engagerade i att förbättra livskvaliteten för individer med autism och deras familjer genom att erbjuda hållbara och anpassade lösningar som tar hänsyn till deras unika situation.
Stiftelsens namn är Stiftelsen Svenska Autism Alliansen (Stiftelsen)
Stiftelsen skall ha sitt säte i Stockholm.
Stiftelsens ändamål är att bidra till jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet för personer som omfattas av Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade – LSS främst personer med utvecklingsstörning i form av intellektuell funktionsnedsättning och/eller autismspektrumtillstånd.
Stiftelsen skall bedriva omsorgsverksamhet i egen regi eller genom helägda
aktiebolag. Eventuellt överskott ska investeras i den verksamhet stiftelsen
bedriver i egen eller sina helägda bolags regi eller i utvecklingen av nya
verksamhetsgrenar.
Stiftelsen får dock även ekonomiskt stödja projekt och andra verksamheter med ändamål att främja goda levnadsvillkor främst för tidigare nämnda personkrets.
Stiftelsen skall inledningsvis genom ett eller flera helägda bolag bedriva omsorgsverksamhet enligt LSS §9:9-10 (bostad med särskild service och daglig verksamhet) främst för personer med intellektuell funktionsnedsättning och/eller autismspektrumtillstånd.
Andra insatser enligt LSS och ytterligare verksamheter riktade till personer med intellektuell funktionsnedsättning och/eller autismspektrumtillstånd (t.ex korttidsboende och skola) kan också bedrivas av stiftelsen direkt eller indirekt.
Stiftelsens angelägenheter ska förvaltas av en styrelse om lägst fyra och högst åtta ledamöter. Styrelsen beslutar om och i vilken utsträckning suppleanter för ledamöterna ska utses.
Det åligger styrelsen, för att utöva sin ägarstyrning över egna verksamheter och helägda bolag att utarbeta nödvändiga policydokument och instruktioner för stiftelsens verksamheter och bolag som speglar stiftelsens kvalitets- och andra mål för sin verksamhet, t ex hur de boendes, deras företrädares och/eller föräldrars insyn, inflytande och delaktighet i verksamheten skall säkras.
Styrelsen skall utses av stiftarna för tiden från stiftelsen grundande t o m dess andra verksamhetsår.
Därefter skall styrelse utses enligt följande: Stiftarna utser vardera två ledamöter. Den som utser styrelseledamöter äger också rätt att entlediga dem.
Stiftelsens styrelse ska ha sådan sammansättning att flera kompetensområden täcks in, såsom affärsutveckling, kunskap om autism och socialjuridik.
Ordföranden utses av styrelsen.
Styrelsen är beslutsför om mer än hälften av hela antalet styrelseledamöter är närvarande. Som styrelsens beslut gäller den mening som mer än hälften av de närvarande styrelseledamöterna röstar för eller, vid lika röstetal, den mening som ordföranden biträder.
Styrelsen sammanträder när ordförande finner det lämpligt men minst fyra gånger per år. Kallelse utsändes av ordförande minst sju dagar innan sammanträdet.
Stiftelsens firma tecknas av styrelsen eller av minst två ledamöter i förening.
Stiftelsens räkenskapsår ska vara kalenderår.
För granskning av räkenskaperna, årsredovisningen och styrelsens förvaltning ska en auktoriserad revisor med en suppleant utses årligen av styrelsen.
Styrelsen äger rätt att besluta om ändring, upphävande eller åsidosättande av de föreskrifter i stadgarna som inte berör ändamålet, utan Kammarkollegiets tillstånd. Ändring, upphävande eller åsidosättande får beslutas endast av en fulltalig och enhällig styrelse, dock under förutsättning av att denna ändring inte strider mot stiftelsens syfte och ändamål enligt stiftelseurkunden.
Styrelsen äger rätt att besluta om stiftelsens upplösning och ansöka om detta i enlighet med de vid detta tillfälle gällande bestämmelser. Ansökan om stiftelsens upplösning ska föregås av ett styrelsebeslut fattat av en enhällig och fulltalig styrelse. Vid stiftelsens upplösning ska stiftelsens tillgångar tillfalla i stiftelseurkunden angivet ändamål.
Kristofer är far till en idag vuxen son med autism, epilepsi och intellektuellt funktionshinder. Han har varit aktiv inom området autism i mer än 25 år. Styrelseledamot i riksorganisationen Autism Sverige under 2010-talet och sedan 2018 t.o.m 2023 ordförande i Autism Stockholms län, den största distriktsföreningen i Autism Sverige med mer än 4000 medlemmar. Yrkesmässigt har Kristofer en lång karriär bakom sig i offentlig och privat tjänst som internationell expert och ledare.
Kristofer Erlandsson, brinner för ökad autismkompetens i samhället.
Bashar Yousif, en social entreprenör och filantrop, har en betydande roll inom flera företag och organisationer. Hans engagemang och ledarskap speglas i hans grundande och ägande av diverse företag och institutioner.
New Life Assistans: Bashar grundade New Life Assistans 2010, ett företag som växte ur hans personliga erfarenheter och behov, eftersom två av hans barn har funktionsnedsättningar. Hans arbete med New Life Assistans har erkänts för sitt samhällsengagemang och framgångsrika företagande, vilket ledde till att han 2018 fick utmärkelsen Årets Pionjär.
Keeada: Som grundare och ägare av Keeada, en organisation som erbjuder management team services till olika företag internationellt, har Bashar Yousif visat sitt engagemang för att stödja och vägleda företag av alla storlekar.
Keeada Academy: Keeada Academy, som också grundades av Bashar Yousif, fokuserar på att utveckla individer som står en bit utanför arbetsmarknaden.
Sammanfattningsvis kombinerar Bashar Yousifs verksamheter en stark affärsinriktning med ett djupt socialt engagemang, vilket gör honom till en idealisk person att representera en stiftelse som arbetar för rättigheterna för personer med autism och andra funktionsnedsättningar.
Legitimerad sjuksköterska med psykiatri som specialitet, KBT-terapeut och handledare i psykiatrisk omvårdnad. Han har varit verksam inom vård och omsorg i 45 år och har en bred erfarenhet av olika tillstånd inom psykisk ohälsa som depression, psykoser och missbruk. Under 5 år arbetade han som avdelningschef på Barnpsykiatrins akutavdelning vid Akademiska sjukhuset. Kliniken fick sedan uppdrag av Socialstyrelsen att utveckla behandlingsmetoder för OCD, tvångssyndrom.
Jan blev utvald att vara en del av det teamet och arbetade där under åtta år. Teamet både bedrev behandling för barn och ungdomar med OCD och hade nationella utbildningar för att föra kunskaperna vidare.
Erfarenheterna från den tiden är ju bl a förmånen att få arbeta nära personer med problematiken vilket både gör en förståelse för personens problematik och ett underlag för att kunna hjälpa med bra behandling. Det är ju inte ovanligt att personer med OCD också har en problematik inom autismspektrumtillstånd som man måste ta hänsyn till i behandlingen.
De senaste 25 åren har Jan varit verksam inom LSS. Han har varit med att starta och utveckla verksamheter både inom daglig verksamhet och boende. Hans roll som verksamhetschef har varit att kvalitetssäkra verksamheterna utifrån de krav som ställs både vad gäller sociallagstiftning och hälso- och sjukvård.
Förutom det ser Jan som det viktigaste att förmedla kunskap om autismspektrumtillstånd och vad det innebär till personal och uppmuntra engagemang.
Jans filosofi är att för att kunna göra det krävs det att chefen också har ett grundmurat engagemang och alltid väljer att vara så nära verksamheten och de personer vi ska stödja.
Uppväxten i familjeföretaget Bällstasund Omsorger på Vallbostrand i Vallentuna gav mig tidigt förmånen att få leva nära personer med olika funktionsvariationer. Bällstaudde Fastigheter AB, VD och projektledare Som byggprojektledare har jag på nära håll kunnat se hur byggnader kan omvandla ytor och skapa nya möjligheter för människor, såsom en gruppbostad inom LSS ger möjligheten att bo självständigt för första gången och utvecklas enligt sina förutsättningar i en trygg och bra miljö. I nära samarbete med verksamheten, vår arkitekt, samt konsultation med nevrodesigner Isabelle Sjöwall och psykolog Bo Heilskov projekterade vi fram en planlösning med målet att bygga bort problemskapande beteenden och skapa en autismvänlig miljö. Min karriär började i IT-branschen inom sälj och marknad, vilket gav mig erfarenhet av förhandling, upphandling, kalkyler och finansiering. För drygt femton år sedan väcktes min passion för byggprojektledning när jag fick chansen att lära mig mer om fastigheter, förvaltning och nyproduktion. Med min erfarenhet, kompetens och personliga egenskaper tror jag att jag kan bidra värdefullt till Stiftelsen Svenska Autism Alliansens viktiga arbete..